Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(22)
Forma i typ
Książki
(22)
Poradniki i przewodniki
(7)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Proza
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(16)
wypożyczone
(6)
nieokreślona
(2)
tylko na miejscu
(1)
Placówka
św. Jana 10 (Dorośli)
(13)
Łaska 46/48 (Filia 2)
(4)
20 Stycznia 14 (Filia 4)
(5)
św. Jana 10 (Dzieci)
(1)
Jana Pawła (Filia 6 Szpital)
(1)
Czytelnia św. Jana 10 (Dzieci)
(1)
Autor
Pawlikowska Beata (1965- )
(2)
Szymanderska Hanna
(2)
Adamska Elżbieta
(1)
Broniek Dominik
(1)
Caprari Małgorzata
(1)
Chojnacka Romana
(1)
Czerwińska-Rydel Anna (1973- )
(1)
Demaria Kevin
(1)
Dumanowski Jarosław (1967- )
(1)
Dymek Marta
(1)
Fedak Alina
(1)
Gessler Magda (1953- )
(1)
Grzędowicz Jarosław (1965- )
(1)
Jackowska Wanda
(1)
Kasprzyk-Chevriaux Magdalena
(1)
Kawecki Edward
(1)
Kręglicka Agnieszka
(1)
Kubera Marcin
(1)
Lasocka Zofia (ilustratorka)
(1)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(1)
Mucha Anna (1980- )
(1)
Ochman Paweł
(1)
Pawlikowaka Beata (1965- )
(1)
Popin Viktoriya Autor
(1)
Przytuła Jolanta
(1)
Sora Marcello
(1)
Swulińska-Katulska Aleksandra
(1)
Tomaszewska-Bolałek Magdalena
(1)
Wolański Robert (fotograf)
(1)
Zygmuntowicz Andrzej
(1)
Łacna Olga
(1)
Łebkowski Marek
(1)
Łebkowski Mikołaj
(1)
Żak Paweł
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(6)
2010 - 2019
(8)
2000 - 2009
(8)
Okres powstania dzieła
2001-
(8)
Kraj wydania
Polska
(22)
Język
polski
(22)
Odbiorca
6-8 lat
(1)
9-13 lat
(1)
Dzieci
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(2)
Temat
Kuchnia polska
(15)
Kuchnia regionalna
(4)
Kultura stołu
(3)
Kuchnia peruwiańska
(2)
Kuchnia wegańska
(2)
Kulinaria
(2)
Literatura podróżnicza polska
(2)
Obrzędy
(2)
Obyczaje
(2)
Pawlikowska, Beata (1965- )
(2)
Święta
(2)
Ciasta
(1)
Desery
(1)
Dumanowski, Jarosław (1967- )
(1)
Dziedzictwo kulinarne
(1)
Grzędowicz, Jarosław
(1)
Grzędowicz, Jarosław. Obrona konieczna
(1)
Grzędowicz, Jarosław. Pocałunek Loisetty
(1)
Grzędowicz, Jarosław. Specjały kuchni Wschodu
(1)
Grzędowicz, Jarosław. Weneckie zapusty
(1)
Grzędowicz, Jarosław. Wypychacz zwierząt
(1)
Grzędowicz, Jarosław. Zegarmistrz i łowca motyli
(1)
Kuchnia staropolska
(1)
Kuchnia ukraińska
(1)
Kuchnia włoska
(1)
Mucha, Anna (1980- )
(1)
Podróże
(1)
Polacy za granicą
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Przyroda
(1)
Rodzina
(1)
Turystyka kulinarna
(1)
Weganizm
(1)
Zabytki kultury
(1)
Temat: dzieło
Buran wieje z tamtej strony
(1)
Farewell Blues
(1)
Hobby ciotki Konstancji
(1)
Nagroda
(1)
Trzeci Mikołaj
(1)
Weekend w Spestreku
(1)
Wilcza zamieć
(1)
Temat: czas
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
Temat: miejsce
Polska
(3)
Peru
(2)
Islandia
(1)
Liechtenstein
(1)
Norwegia
(1)
Toskania (Włochy)
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(7)
Publikacja bogato ilustrowana
(3)
Książki kucharskie
(2)
Przepisy kulinarne
(2)
Opowiadania i nowele
(1)
Opowiadanie fantastyczne
(1)
Opowiadanie polskie
(1)
Opracowanie
(1)
Pamiętniki polskie
(1)
Poradniki
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(6)
Etnologia i antropologia kulturowa
(2)
Historia
(2)
Hobby i czas wolny
(1)
Styl życia, moda i uroda
(1)
22 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Kapłony i szczeżuje to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był popularnym składnikiem potraw w pierwszej znanej nam polskiej książce kucharskiej, z kolei szczeżuje urozmaicały jadłospis najbiedniejszych. Gdy dzisiejsi szefowie kuchni prześcigają się w wymyślaniu oryginalnych przepisów, śmiało możemy sięgnąć do zapomnianej przeszłości. Bo jak pisał osiemnastowieczny historyk Jędrzej Kitowicz, tylko coś bardzo starego może wydawać się nowe. Poczytajmy zatem o oszołamiającej europejskiej karierze szczupaka po polsku, cofnijmy się do czasów, gdy pasternak nie był tylko zabawnym słówkiem, a kucharze serwowali żółtonosy i sielanki. Wreszcie - poznajmy kulinarne przemyślenia świętych Piotra i Pawła, które na długie stulecia ukształtowały nasza żywieniową wyobraźnię. Historia potraw to nieprzebrana skarbnica wiedzy o świecie, przekazywana z pokolenia na pokolenie. Niemal w każdym daniu można znaleźć garstkę wiedzy o przyrodzie i medycynie, czubatą łyżkę antropologii i kultury, szczyptę wydarzeń historycznych. I wyrazisty posmak religii, niepodzielnie regulującej zasady odżywiania i postu. Autorzy "Kapłonów i szczeżui" to wytrawni znawcy historii zmieniających się smaków i świetni popularyzatorzy wiedzy o dawnej kuchni, a ich książka to idealny przepis ku pokrzepieniu nie tylko żołądka, ale przede wszystkim umysłu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
20 Stycznia 14 (Filia 4)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
św. Jana 10 (Dorośli)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4 WŁOCHY) (1 egz.)
Łaska 46/48 (Filia 2)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4)WŁOCHY (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Bestsellery Polskiej Fantastyki.)
Zawiera: Hobby ciotki Konstancji ; Zegarmistrz i łowca motyli ; Nagroda ; Buran wieje z tamtej strony ; Obrona konieczna ; Pocałunek Loisetty ; Specjały kuchni Wschodu ; Farewell Blues ; Weneckie zapusty ; Wypychacz zwierząt ; Weekend w Spestreku ; Trzeci Mikołaj ; Wilcza zamieć.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
św. Jana 10 (Dorośli)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821.162.1-3 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej