Kasprzyk-Chevriaux Magdalena
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(1)
Forma i typ
Książki
(1)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Dostępność
dostępne
(1)
Placówka
20 Stycznia 14 (Filia 4)
(1)
Autor
Sekuła Aleksandra
(2469)
Kozioł Paweł
(2013)
Kotwica Wojciech
(782)
Kowalska Dorota
(664)
Kochanowski Jan
(469)
Kasprzyk-Chevriaux Magdalena
(-)
Sienkiewicz Henryk (1846-1916)
(374)
Mickiewicz Adam (1798-1855)
(310)
Krzyżanowski Julian
(309)
Otwinowska Barbara
(309)
Trzeciak Weronika
(262)
Konopnicka Maria
(260)
Żeromski Stefan (1864-1925)
(249)
Boy-Żeleński Tadeusz
(238)
Leśmian Bolesław
(233)
Krasicki Ignacy
(229)
Roberts Nora (1950- )
(219)
Kraszewski Józef Ignacy (1812-1887)
(215)
Fabianowska Małgorzata
(212)
Kraszewski Józef Ignacy
(209)
Drewnowski Jacek (1974- )
(207)
Prus Bolesław (1847-1912)
(205)
Christie Agatha (1890-1976)
(203)
Goliński Zbigniew
(201)
Dug Katarzyna
(198)
Baczyński Krzysztof Kamil
(194)
Shakespeare William (1564-1616)
(192)
Słowacki Juliusz (1809-1849)
(187)
Sienkiewicz Henryk
(182)
Szulc Andrzej
(172)
Jachowicz Stanisław
(159)
Courths-Mahler Hedwig (1867-1950)
(156)
Zarawska Patrycja
(144)
Brzechwa Jan (1900-1966)
(143)
Lech Justyna
(138)
Lindgren Astrid (1907-2002)
(138)
Iwaszkiewicz Jarosław (1894-1980)
(136)
Conrad Joseph (1857-1924)
(131)
Rolando Bianka
(131)
Steel Danielle (1947- )
(130)
Mickiewicz Adam
(129)
King Stephen (1947- )
(127)
Tuwim Julian (1894-1953)
(126)
Disney Walt (1901-1966)
(124)
Konopnicka Maria (1842-1910)
(124)
Kasdepke Grzegorz (1972- )
(123)
Mazan Maciejka
(123)
Żeleński Tadeusz (1874-1941)
(121)
Andersen Hans Christian (1805-1875)
(120)
Montgomery Lucy Maud (1874-1942)
(120)
Czechowicz Józef
(119)
Dąbrowska Maria (1889-1965)
(117)
Polkowski Andrzej
(117)
Webb Holly
(113)
Dobrzańska-Gadowska Anna
(112)
Hesko-Kołodzińska Małgorzata
(111)
Kochanowski Jan (1530-1584)
(109)
Reymont Władysław Stanisław (1867-1925)
(109)
Żeromski Stefan
(109)
Orzeszkowa Eliza (1841-1910)
(108)
Beaumont Émilie (1948- )
(107)
Fabisińska Liliana (1971- )
(107)
Makuszyński Kornel (1884-1953)
(106)
Liebert Jerzy
(105)
Lem Stanisław (1921-2006)
(104)
May Karl (1842-1912)
(104)
Coben Harlan (1962- )
(102)
Tkaczyszyn-Dycki Eugeniusz
(102)
Mróz Remigiusz (1987- )
(101)
Napierski Stefan
(101)
Słowacki Juliusz
(101)
Wańkowicz Melchior (1892-1974)
(100)
Fredro Aleksander (1793-1876)
(99)
Cholewa Piotr W. (1955- )
(98)
Zarawska Patrycja (1970- )
(98)
Krzyżanowski Julian (1892-1976)
(97)
Siewior-Kuś Alina
(97)
Pawlikowska-Jasnorzewska Maria
(96)
Wyspiański Stanisław (1869-1907)
(95)
Kraśko Jan (1954- )
(94)
Mortka Marcin (1976- )
(94)
Ross Tony (1938- )
(94)
Bunsch Karol (1898-1987)
(93)
Chmielewska Joanna (1932-2013)
(93)
Orzeszkowa Eliza
(91)
Pratchett Terry (1948-2015)
(91)
Norwid Cyprian Kamil (1821-1883)
(90)
Wilczek Piotr
(90)
Michalak Katarzyna (1969- )
(88)
Możdżyńska Aldona
(88)
Dickens Charles (1812-1870)
(87)
Ludwikowska Jolanta
(87)
Miciński Tadeusz
(87)
Przerwa-Tetmajer Kazimierz
(87)
Asnyk Adam
(86)
Jaczewska Edyta
(86)
Rodziewiczówna Maria (1864-1944)
(86)
Rzehak Wojciech
(86)
Skalska Katarzyna
(86)
Ławnicki Lucjan
(86)
Pintara Maciej
(85)
Rok wydania
2010 - 2019
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(1)
Język
polski
(1)
Temat
Dumanowski, Jarosław (1967- )
(1)
Kuchnia staropolska
(1)
Kultura stołu
(1)
Temat: czas
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
Temat: miejsce
Polska
(1)
Gatunek
Wywiad dziennikarski
(1)
Dziedzina i ujęcie
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Historia
(1)
Kulinaria
(1)
1 wynik Filtruj
Książka
W koszyku
Kapłony i szczeżuje to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był popularnym składnikiem potraw w pierwszej znanej nam polskiej książce kucharskiej, z kolei szczeżuje urozmaicały jadłospis najbiedniejszych. Gdy dzisiejsi szefowie kuchni prześcigają się w wymyślaniu oryginalnych przepisów, śmiało możemy sięgnąć do zapomnianej przeszłości. Bo jak pisał osiemnastowieczny historyk Jędrzej Kitowicz, tylko coś bardzo starego może wydawać się nowe. Poczytajmy zatem o oszołamiającej europejskiej karierze szczupaka po polsku, cofnijmy się do czasów, gdy pasternak nie był tylko zabawnym słówkiem, a kucharze serwowali żółtonosy i sielanki. Wreszcie - poznajmy kulinarne przemyślenia świętych Piotra i Pawła, które na długie stulecia ukształtowały nasza żywieniową wyobraźnię. Historia potraw to nieprzebrana skarbnica wiedzy o świecie, przekazywana z pokolenia na pokolenie. Niemal w każdym daniu można znaleźć garstkę wiedzy o przyrodzie i medycynie, czubatą łyżkę antropologii i kultury, szczyptę wydarzeń historycznych. I wyrazisty posmak religii, niepodzielnie regulującej zasady odżywiania i postu. Autorzy "Kapłonów i szczeżui" to wytrawni znawcy historii zmieniających się smaków i świetni popularyzatorzy wiedzy o dawnej kuchni, a ich książka to idealny przepis ku pokrzepieniu nie tylko żołądka, ale przede wszystkim umysłu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
20 Stycznia 14 (Filia 4)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej